اقتصاد به دنبال درک و رفع مشکل کمبود است، یعنی زمانی که خواستههای انسان برای کالاها و خدمات از عرضه موجود فراتر رود. اقتصاد مدرن تقسیم کار را به نمایش میگذارد، که در آن افراد با تخصص در آنچه تولید میکنند درآمد کسب میکنند و سپس از آن درآمد برای خرید کالاهای مورد نیاز یا خواسته خود استفاده میکنند. تقسیم کار به افراد و بنگاهها اجازه میدهد تا به دلایل مختلف تخصص و تولید بیشتری داشته باشند.
رهبر معظم انقلاب در مجموعه رهنمودهای خود در ابتدای سال گذشته بر تحول اقتصادی با رویکرد مردمیسازی و مشارکت حداکثری مردم در اداره کشور بهویژه در عرصه اقتصادی و لزوم طراحی نقشه راه اقتصاد ملی بهعنوان یک رویکرد تحولی تاکید کردند . ایشان بر تقویت اقتصاد دانشبنیان با استفاده از ظرفیت نخبگان و شرکتهای دانشبنیان از یکسو و ترویج و بسترسازی برای شکلگیری اقتصاد و تولید مردمی خرد و متوسط از سوی دیگر نگاه ویژهای دارند.
امسال نیز رهبر معظم انقلاب بار دیگر با تعیین نام جهش تولید با مشارکت مردم بار دیگر نشان دادند که اصلیترین راه بهبود اقتصاد کشور حضور جدیتر مردم در این عرصه و خروج بخش دولتی در بسیاری از اقدامات که به وسیه مردم و بخشهای مردمی میتواند اداره شود، است.
باید به سمت مردمی کردن اقتصاد کشور گام برداریم
غلامرضا مصباحی مقدم، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان درباره تحول اقتصادی کشور با توجه حضور فعال مردم گفت: شعار امسال بیانگر این مساله است که باید به سمت مردمی کردن اقتصاد کشور گام برداریم و این موضوع در سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری برای برنامه هفتم هم قید شده است.
او افزود: جهش تولید نیازمند شناسایی ظرفیت هاست و یکی از مهمترین عرصهها برای تحقق این مهم توجه به حوزه انرژی و تولید نفت، گاز و فرآوردههای نهایی و سپس صادرات آن است و با توجه به این که ایران جایگاه نخست را در در ذخایر نفت و گاز داراست میتواند با تکیه بر سیاست اقتصاد دریامحور که مقام معظم رهبری سال گذشته پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام ابلاغ فرمودند به خوبی در این حوزه بدرخشد.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام متذکر شد: متاسفانه طی سالهای گذشته مردم برای حفظ ارزش پول، سرمایههای خود را به طلا و ارز تبدیل کرده اند و راکد ماندن این سرمایهها اتفاق خوبی نیست و باید با ایجاد تشویق و اعتماد در مردم، در صنعت نفت و گاز به کار گرفته شود و خوشبختانه صندوق توسعه ملی برای سرمایه گذاری در این حوزه مجوز کسب کرده و میتواند از طریق بازار سرمایه طلا و ارز مردم را در حوزه انرژی به کار گیرد.
در این رابطه باید اشاره کرد که «اقتصاد مردمی»، اقتصادی است که در آن امکان نقشآفرینی وسیع، عمومی، عادلانه، شفاف و تبعیضناپذیر آحاد مردم یک جامعه متناسب با توانمندی هر یک از آنها در هر زمان و مکان را در راستای خلق ارزش اقتصادی و پیشرفت جامعه فراهم میآورد. این اقتصاد در حالت چشماندازی مطلوب خود وضعیتی را محقق میکند که در آن «هر فرد از جامعه، در هر زمان و هر مکان قادر باشد به هر اندازه و هر طریق که تمایل دارد در اقتصاد مشارکت کند و از منفعت آن بهرهمند شود. برآیند چنین حالتی رفع احتیاجات، دوام و قوام جامعه و پیشرفت استوار آن خواهد بود.»
وظیفه حکومت برای تحقق اقتصاد مردمی، این است که شرایط فعالسازی کلیه امکانات، منابع مالی، سرمایههای انسانی و علمی کشور را در فعالیتهای اقتصادی فراهم کند و در شرایط بحرانهای اقتصادی کنونی این سرمایههای عظیم مردمی را به جنبش درآورد، اما پیادهسازی این دست از اهداف و راهبردها، بدون پیریزی نظام منسجم و هدفمند اقتصاد مردمی و طراحی سازوکارهای مناسب آن میسر نخواهد بود.
مشارکت مردم در بحث تولید رمز رونق اقتصادی و موتور محرک بهبود اشتغالزایی و توسعه است
حجت الاسلام احد آزادیخواه نماینده مردم ملایر در مجلس شورای در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان با اشاره به نامگذاری امسال به عنوان جهش تولید با مشارکت مردم گفت: تعیین شعارهای سال از سوی رهبر انقلاب در چند سال گذشته به نوعی تعیین راهبردهای کشور به صورت بلند مدت و کوتاه مدت است.
وی با تاکید بر اینکه مشارکت مردم در بحث تولید رمز رونق اقتصادی و موتور محرک بهبود اشتغالزایی و توسعه است، افزود: برای برون رفت از مشکلاتی که اقتصاد دولتی گریبانگیر کشور کرده است باید اقتصاد را برونسپاری کنیم و به دست مردم بسپاریم.
عضو هیئت رئیسه کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس، با بیان اینکه اقتصاد دولتی در برخی مواقع باعث ایجاد آسیبهای همچون رانت و بهرهوری پایین میشود، افزود: اقتصاد دولت محور اقتصادی بیمار است که برای گذر از مشکلات آن باید به بخش خصوصی و مردم اعتماد کرد و نقش آنها در رشد تولید را افزایش داد.
وی با تاکید بر اینکه باید به این باور رسید که مشارکت مردم در اقتصاد نقش موثری در بهبود وضعیت اقتصادی کشور دارد، اظهار داشت: باید شرایطی را فراهم کرد تا کارآفرینان با اشتیاق بیشتری در جهت تحقق شعار سال گام بردارند و مانع از خروج آنها از کشور و بردن سرمایه خود از این کشور شویم.
مردم باید حس کنند که میتوانند از منابع کشور استفاده کنند
سید احمد عبودتیان دستیار رئیس جمهور در امور مردمی سازی دولت با حضور در گفت و گوی ویژه خبری درباره عملکرد دولت در این زمینه اظهار کرد: اکنون به صورت جدی تا رسیدن به وضعیت مطلوب فاصله داریم و در این جنگ اقتصادی باید هر کسی با هر توانی که دارد وارد میدان شود و در عرصه نبرد اقتصادی باید جدیتر عمل کنیم.
وی افزود: در دوره کرونا شرکتهایی داشتیم که محصولات بهداشتی تولید میکردند و زمانی مسائل و مشکلات ما حل شد که گروههای مردمی وارد میدان شدند و اگر اقتصاد کشور حرکت عمومی شد آن وقت میتوانیم بگوییم که جایگاه مردم مشخص است و فضا برای آنها فراهم است.
عبودتیان افزود: در سال جدید در بخشی به دنبال اصلاح ساز و کارها هستیم. راهبرد مهمی که دولت عزم خود را به آن طرف برده ایجاد الگوهای مقیاس کوچک محور است. این اقتصاد نیاز به یک سری زیر ساختها دارد. اکنون حرف از ورود مردم است و آن وقت در این شرایط باید قوانین وساز و کارهای آن را داشته باشیم تا بتوانیم از داشتههای کشور استفاده کنیم.
دستیار رئیس جمهور در امور مردمی سازی دولت ادامه داد: مردم باید حس کنند که میتوانند از منابع کشور استفاده کنند و برای کوچک مقیاسها نیاز داریم از زیر ساختهای کشور استفاده کنند. آن چیزی که تا اکنون بوده اصلا کفاف نمیدهد. فضای کشور را باید متوجه کنیم که مردم ما در این امر نیاز به آگاهی سازی و آموزش دارند.
عبودتیان گفت: بخشی از مسئولین ما علاوه بر این که به حضور مردم معتقد هستند، اما فکر میکنند در مسائل خرد این حضور باید عملی شود و این ناشی از تفکری غلط است و دولت باید خود را ستاد ببیند و مردم را عامل تولید. این باور اکنون وجود ندارد.