نشست خبری محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی صبح امروز در اصفهان با حضور اصحاب رسانه برگزار شد.
اسلامی: بدخواهان از تعامل ایران و آژانس ناخرسند هستند
محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان در ابتدای نشست خبری خود با رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی بیان کرد: در این سفر گفتگوهای سازندهای با آقای گروسی داشتیم. در اسفند گذشته در تهران بیانیهای به صورت مشترک صادر کردیم. اگرچه بدخواهان همواره از تعامل ایران با آژانس ناخرسند هستند و در تلاش برای سیاه نمایی هستند تا تصمیمات را کم ارزش نشان دهند، اما معتقدیم که این بیانیه مشترک مبنای خوبی برای تعاملات ایران و آژانس است و این را به عنوان خط مبنا تاکید کرده ایم.
وی ادامه داد: در این مذاکرات پیشرفت مذاکره مارس را به عنوان خط مبنا مثبت ارزیابی کردیم. اگرچه این پیش فرض وجود داشت که کمی کندی وجود دارد، اما با توجه به مرور دستاوردهای این بیانیه امیدوار شدیم که این خط مبنا را تکمیل کنیم.
اسلامی افزود: تداوم تعاملات با آژانس را در سه بخش ادامه می دهیم. ابتدا موارد سند برجام است که درغالب pmd ادامه می دهیم که با الزامات خود ادامه خواهد یافت. در بخش اول دو مکان باقی مانده از موارد مهم است، خوشبختانه با این تعاملات ناترازی موارد حل و فصل شده و دو مکان را در چهارچوب تنظیم شده ادامه خواهیم داد. بخش دوم به وضع موجود مربوط است که در چهارچوب پادمان و npt کاستیهایی که وجود دارد را با گامهای مشخص ادامه دهیم. بخش سوم هم به گامها برای آینده و انتظارات متقابل مربوط است و نقشی که مدیرکل آژانس بر عهده دارد و می تواند به عنوان یک تسهیل کننده برای تعامل آفرینی و بهبود وضعیت ایفا کند. قرار شد معاونین طرفین بر روی زمان بخشیهای این سه بخش تعامل کنند.
گروسی: سند مارس ادامه خواهد داشت
مدیر کل آژانس انرژی اتمی در ادامه نشست خبری خود با رئیس سازمان انرژی اتمی بیان کرد: امروز افتخار دارم که در شهر تمدن و تاریخ ایران حضور دارم. اکنون در مرحله حساسی قرار داریم، بیش از یکسال قبل توافق کردیم بر صدور بیانیهای تا مسیر آینده را مشخص کنیم که این سطح مهمی در همکاریهای ایران و آژانس بود تا بتواند مسائل باقی مانده را حل کند و راستی آزمایی کند. همچنین گامهای مضاعف طرفین را مشخص می کند، امروز توافق کردیم که این سند ادامه یابد، در همین راستا پیشنهادی به ایران ارائه دادم در زمینه گامهای عملیاتی برای تداوم مسیر ما در آینده.
اسلامی در ادامه این نشست خبری پس از صحبتهای گروسی افزود: مهم است که اقدامات خصمانه علیه جمهوری اسلامی ایران که منشا آن صهیونیستها هستند را مراقبت کنیم تا در تعاملات ایران و آژانس موثر نباشد. آنچه در امپراطوری رسانهای نشان داده می شود برخاسته از القائات رژیم صهیونیستی است. در این مقطع زمانی که ماهیت این رژیم برای جهان مشخص شده و جامعه کثیری از نخبگان این ماهیت را شناسایی کردند باید توجه کنیم که همین ماهیت جنایتکار پشتیبان جنگ رسانهای بر علیه ایران بوده و دیگر نباید القائات این رژیم ملاک اقدامات آژانس بین المللی قرار بگیرد.
وی ادامه داد: از همین رو توافق کردیم تا اینها را از هم تفکیک کنیم یعنی گذشته، حال و آینده. هماهنگ و مشترک به سوی آینده مشترک و پرتعامل گام برمی داریم. ایجاد بیست هزار مگاوات برق هستهای در کشور بخشی از مفاد این بیانیه است. مهترین توجه دنیا کربن صفر است و اراده کشورهای دنیا که نیروگاه دارند سه برابر کردن این توانایی است. بخش دوم توسعه رادیو داروهاست و همچنین پرتودهی که ۱۳۰ میلیون تن محصولات غذایی در ایران می تواند پرتودهی شود که نقش مهمی در سلامت جامعه دارد و در سال جاری از حداقل این موضوع برخوردار خواهیم کرد.
گروسی: ضامن اجرای برجام در حوزه فنی هستیم
گروسی در ادامه این نشست خبری در پاسخ به سوالی بیان کرد: نمی خواهیم سند جدیدی را تولید کنیم و سند ماه مارس همان مبنای ماست. بیانیه مشترک را بدون تغییر ادامه خواهیم داد در چهارچوب پادمان، npt. ما به بازیگران خارجی توجه نمی کنیم و در امنیت و صلح بین المللی گاهی منافع متعارض خواهد بود. در مسیر صحیحی با ایران قدم برمی داریم.
مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی بیان کرد: باید همکاریها با ایران ادامه یابد. ضامن اجرای برجام در حوزه فنی هستیم.
اسلامی هم در ادامه گفت حضور آقای گروسی در امتداد تعاملات جاری است، ایران از برجام خارج نشده بلکه آمریکا خارج شده و سه کشور اروپایی هم هیچ اقدامی نکردند. ایران با حسن نیت در این معاهده مانده و به تعهدات خود عمل کرده و ملاک کاهش تعهداتش هم به استناد ماده ۲۶ برجام بوده است. نکته مهم دیگر قانون اقدام راهبردی است که ملاک عمل ما در چارچوب همین ماده است. آقای گروسی از این چارچوبها مطلع است. شخص آقای گروسی از نظر جایگاه حقوقی و ظرفیت شخصی که دارد می تواند جایگاه سیاسی هم ایفا کند.