ماه رمضان، ماه پرستش و بخشایش خداوند است که غذاها و نوشیدنیهای مخصوص خود در سراسر دنیا شناخته میشود. خوردن انواع دسرهای خوشمزه باعث میشود تا در مهمانیها و جمع خانوادگی برای شما لحظاتی شیرین و آرامشبخش به ارمغان آورد.
دسرهای خوشمزه عربی از جمله خوراکیهایی هستند که برای افطار به شدت توصیه میشوند.
در ادامه این مطلب شما را با چند دسر عربی ساده و خوشمزه آشنا خواهیم کرد.
۱- دسر عربی اُم علی
اُم علی یا مادر علی نام یک پودینگ شیرین مصری است که به جرات میتوان آن را در زمره خوشمزهترین دسرهای این کشور قرار داد. تاریخچه این دسر عربی ساده و اقتصادی به زمان پادشاهی ایوبیان باز میگردد.
اُم علی همسر پادشاه مصر عزالدین آیبک بوده که این دسر خوشمزه را برای پادشاه طبخ میکرد و پادشاه نیز از خوردن آن بسیار لذت میبرد. اما ظاهرا هووی ام علی یعنی شجر الدور که دل خوشی از این وابستگی نداشته دستور قتل اُم علی را صادر میکند و بعد به آشپزهای دربار دستور میدهد که این دستر را به مقدار زیاد بپزند و در سراسر مصر میان توزیع کنند. این دسر عربی ساده و خوشمزه از ترکیب خمیر هزارلایه، شیر، شکر، وانیل، کشمش، بادام، مغز پسته و نارگیل ساخته میشود.
۲- دسر عربی بسبوسه
بسبوسه در کشورهای مختلف با اسامی گوناگونی طبخ میشود؛ در ترکیه به آن ریوانی میگویند و در سوریه با نام نامورا شناخته میشود با این حال، این دسر عربی ساده و خوشمزه بیشتر در شرق خاورمیانه طبخ میشود.
بسبوسه یک کیک شیرین است که از آرد سمولینا تهیه میشود. این کیک در ادامه درون یک سیروپ شیرین غوطه ور میگردد که خود سیروپ نیز گاهی با استفاده از نارگیل یا گلاب طعم دهی شده است. بسبوسه را با انواع مغز، خامه یا به صورت ساده میخورند.
۳- دسر عربی کونفه
این دسر عربی شیرین، ترد و خامهای که کنافه هم خوانده میشود بیشتر در مناطقی طبخ میگردد که قبلا تحت تصرف پادشاهی عثمانی بوده اند. کونفه در واقع نسخه خاورمیانهای از چیز کیک است و از خمیر سمولینا و خمیر فیلو نودل مانند تهیه میشود و این خمیر نیز با پنیر سفید و نرم پر میگردد. کونفه بافتی ترد دارد و مانند بسیاری دسرهای عربی دیگر درون سیروپ شیرین غوطه ور میگردد. اخیرا مدلهای تازهای از این دسر عربی ساده همراه با انبه در خاورمیانه سرو میشود.
۴- باقلوا
تاریخچه باقلوا نیز مانند بسیاری از غذاهای خاورمیانهای ظاهرا به دوره عثمانی بر میگردد با این حال این دسر عربی ساده و خوشمزه در کشورهایی مانند آلبانی، بلغارستان، یونان، آذربایجان، قاهره و گرجستان نیز طبخ میگردد.
باقلوا هم با چندین لایه از خمیر فیلو تهیه میشود که با مغزهای خرد شده و سیروپ شیرین یا عسل پر شده اند. باقلوا یک شیرینی تُرد محسوب میشود و در ابعاد مستطیلی یا لوزیهای کوچک سرو میگردد.
۵- ایش السریه
دسر ایش السریه که معنای تحت الفظی آن میشود نان کاخ سلطنتی معمولا در مناسبتهای خاصی طبخ و خورده میشود. منشاء این دسر عربی ساده و خوشمزه ناشناخته است، اما برخی آن را لبنانی میدانند.
این دسر در واقع نوعی نان شیرین شده است که با سیروپ شیرین و خامه تزئین میشود و گاهی مغزهای خرد شده روی آن میریزند.
۶- لوکومانداس یا انگشتان زینب
این دسر در واقع نوعی خمیر سرخ شده است که با عسل، پودر قند یا سیروپ شیرین سرو میگردد.
گفته شده که تاریخچه دسر لوکومانداس یا انگشت زینب به صد سال پیش بر میگردد؛ یعنی زمانی که زنی به نام زینب آن را تهیه کرد.
۷- پودینگ برنج
پودینگ برنج در بسیاری از کشورها طبخ میشود. گفته میشود دستور طبخ این غذا بیشتر در کتب پزشکی خاورمیانه آمده تا کتابهای آشپزی و هرجا حرف از تغذیه خوب و هضم مناسب غذا به میان آمده حتما اشارهای هم به نام پودینگ برنج شده است. علاوه بر این در خاور میانه به تمامی افرادی که دچار بیماریهای شکمی هستند توصیه میشود که پودینگ برنج را در برنامه غذایی خود قرار دهند.
این دسر عربی ساده و خوشمزه از ترکیب برنج و شیر تهیه م شود و در واقع همان شیربرنج خودمان است. برای شیرین کردن آن از شکر استفاده میکنند و گاهی با انواع مغزها و دارچین روی آن را تزئین میکنند.
۸- قطایف
قطایف یک دسر عربی است که عموما در ماه مبارک رمضان طبخ و خورده میشود. گفته شده منشاء این دسر به دوران خلافت فاطمیان باز میگردد.
قطایف در اصل گلولهای خمیری است که با پنیرهای بدون نمک و انواع مغز پر میشود و غالبا درون روغن غوطه ور سرخ میگردد با این حال در برخی فرهنگها این دسر را درون فر یا تنور میپزند. قطایف با عسل، سیروپ شیرین یا پودر قند سرو میگردد.
۹- فطیر
فطیر (feteer maltout) که در ایران خودمان نیز به انواع و اقسام روشها طبخ میشود نوعی دسر مربوط به دوران مصر باستان است که مصریان عادت داشتند آن را به خدایانشان تقدیم کنند. این دسر نیز از آن موقع به محبوبیت بالایی نزد مصریان و اهالی خاورمیانه دست پیدا کرده است.
فطیر به شکل سنتی اش درون یک تنور زمینی و به تعداد بالا پخته میشود. این نان شیرین را همراه با عسل، پنیر، مربا، شکر بسیاری گزینههای دیگر میخورند. فطیر همانطور که گفتیم انواع و اقسام زیادی دارد و با مواد و رویههای مختلفی تهیه میشود. امروزه فطیر را با انواع گوشت پخته شده یا افزودنیهای شیرین نظیر کاستارد میخورند.
۱۰- حلاوه الجبن
حلاوه الجبن که معنای آن میشود شیرینی پنیز از جمله دسرهای محبوب لبنانی است. این دسر از لایه نازکی از خمیر فیلو ساخته شده که درون آن با پنیز و نوعی کرم سنگین مانند کاستارد پر شده است.
حلاوه الجبن با گلاب یا سیروپ شیرین طعم دهی میشود و غالبا با مغزها و خصوصا پسته تزئین میشود.
منبع: روزیاتو