درعصرحاضر توجه ویژه و نگاه هوشمندانه به موضوع پوشش و حجاب، از ضروریات زندگی دینمدارانه در قرن مدرنیته است. حجاب حکمی حائز اهمیت بوده و ضامن کیان و عفت زنان است. مقام معظم رهبری بارها درباره حجاب در سخنانشان نکاتی را مطرح کردهاند. چنانکه ایشان گفتند: «حجاب مایه تشخص و آزادی زن است. با حجاب زن مسلمان، هم خود زن مسلمان امنیت پیدا میکند و هم مردان مسلمان امنیت پیدا میکنند.»
تجربه ۴۵ساله انقلاب اسلامی نیز ثابت کرده که حجاب به هیچ وجه مانع حضور زنان در فعالیتهای اجتماعی و دست یافتن آنان به موفقیتهای علمی، هنری، ورزشی، اقتصادی و فرهنگی نشدهاست. حتی در زمانهای مختلف از تاریخ کشور، از دستور کشف حجاب رضاخان گرفته تا ممانعت از دختران با حجاب برای ورود به مدارس و ادامه تحصیل، موضوع حجاب یکی از دغدغههای اصلی جمهوری اسلامی ایران است. حمله به حجاب و زن ایرانی ازهمان ابتدای انقلاب دردستور کاردشمنان قرارگرفت.
بانگاهی به دورههای گذشته کشور، بهخصوص دوره پهلوی متوجه این موضوع میشویم که مردم وخانوادهها با وجودهمه فشارهای حکومت همچنان عطای بسیاری از موضوعات را به لقای حفظ اعتقادات خود بخشیدند. از همان زمان بود که موضوع حجاب به یک مسأله جدی تبدیل شد و زن مسلمان ایرانی، خواهان این شد تا به همه دنیا ثابت کند که انقلاب اسلامی درخصوص عفاف و حجاب، یک هویتی تازه به آنان بخشیده است. البته بماند که هجمههای رسانهای غرب در این خصوص تمامی ندارد. همانطور که رهبر معظم انقلاب هم به این موضوع تاکید دارند و میگویند: «باید توجه کنید که هیچ بحثی در این زمینههای مربوط به پوشش زن، از هجوم تبلیغاتی غرب متأثر نباشد؛ اگر متأثر از آن شد، خراب خواهد شد.»
تبیین صحیح مسأله حجاب
با توجه به این که عفاف و حجاب ابعاد مختلفی همچون بعد اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و… دارد، اما به نظر میرسد که درخصوص بعد دینی حجاب با وجود اینکه سازمانهای مختلفی در این زمینه مسئول هستند، اما هنوز بهدرستی در جامعه بهخصوص در میان جوانان این موضوع تبیین نشده است. مسألهای که بارها رهبر معظم انقلاب از مسئولان و روسای دانشگاهها و همچنین مدیران وزارتهای مربوط به دانشگاهها خواستهاند که به حجاب و فاصله گذاری میان زن و مرد توجه کنند و به آن اهمیت دهند.
ایشان همچنین میفرمایند: «محیط دانشگاهها بسیار مهم است. در محیط دانشگاهها، خانمهای دانشجو و استاد باید بکوشند تا روحیه و فرهنگ اسلامی را ترویج کنند. اجازه ندهید در دانشگاههای کشور نسبت به حجاب اسلامی یا زنان و دانشجویان دختر مسلمان بی احترامی کنند.» به هر حال آموزش و پرورش و دانشگاه ها، صحنه نبرد جنگ نرم با دشمنانی است که سعی در ترویج بدحجابی دارند. گفتمان نسل جدید در عصر حاضر با چند دهه قبل بسیار متفاوت است. نوجوان و جوان امروزی که زندگیاش با شبکههای اجتماعی مختلف و فضای مجازی عجین شدهاست، باید مطابق با دانشهای روز، او را در مورد عفاف و حجاب اقناع کرد. قطعا با فرهنگسازی و بازدارندگی قوی در جامعه، جنگ روانی و رسانهای دشمن درباره حجاب خنثی میشود.
زن محجبه، در قلههای پیشرفت
عفاف و حجاب سبب قدرت شده و بانوان زیادی با رعایت حجاب، در عرصههای مختلفی موفق شدند و در مسیر پیشرفت گام برداشتند. شاید یکی از عواملی که دشمنان، با حجاب زن مسلمان ایرانی مخالفند این است که زن مسلمان محجبه، الگوی زن غربی را کنار زده و باعث پیشرفت خود وجامعه شده است. غرب سالهاست که میگوید زن اگراز قیود شرعی رهانشود، نمیتواند پیشرفت کند، اما زن ایرانی این موضوع را در عمل تکذیب کرده است. رهبرمعظم انقلاب نیز ضمن بیان این موضوع که زنان میتوانند شخصیت خودشان را با حفظ متانت و حجاب اسلامی نشان دهند، میفرمایند: «اسلام و انقلاب و امام آمد و در این کشور، زن را در مرکز فعالیتهای سیاسی قرار دادند و پرچم انقلاب را به دست زنان سپرد. درحالی که زن درهمان حال توانست حجاب و وقار و متانت اسلامی وعفاف ودین و تقوای خود را حفظ کند. کسی حقی از این بزرگتر بر گردن زن ایرانی ومسلمان ندارد.»
حجاب مانع پیشرفت زنان نشد
تعداد بانوان ایرانیای که در عرصههای جهانی، خوش درخشیده و شهرت جهانی یافته، کم نیستند. زنانی که در عرصههای علمی و گاهی حتی در عرصههای سیاسی و کسب کرسیهای سیاسی برای خود نام و نشانی دارند. بانوان محجبهای که در قله موفقیت ایستادهاند و میتوان آنان را بهعنوان الگوهایی دست یافتنی به زنان و دختران معرفی کرد. رهبر انقلاب نیز در بیاناتی که در دیدار با بانوان نخبه در تیر ماه ۱۳۸۶ داشتند با اشاره به وجود تعداد عظیم زنان نخبه میگویند: «وجود مجموعه بانوان نخبه در رشتههای مختلف نشاندهنده موفقیت نگاه نظام اسلامی و نگاه اسلام به زن است. ما این همه زن نخبه در دوره حاکمیت طاغوت نداشتیم.» قطعا بانوانی که با حفظ حجاب و سنتهای جامعه خود در فهرست بلندبالایی از زنان قرار دارند که به موفقیتهای بزرگ در جهان دست یافتند، تعدادشان به حدی زیاد است که تعجب جهانیان را برانگیخته است.
دیدگاه و توصیههای مقام معظم رهبری نسبت به حجاب و عفاف
۱- حجاب مایه تشخص و آزادی زن است
۲- حجاب عامل امنیت است
۳- حجاب کرامت زن مسلمان است
۴- حجاب به معنای انزوای زنان نیست
۵- برای ترویج حجاب، کار تحقیقی و تبلیغی کنید
۶- اهمیت شرعی و منطقی حجاب را تبیین کنید
۷- احساس آسایش ناشی از حجاب را بیان کنید
منبع: جام جم