محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی که به مناسبت ۲۰ فروردین که در تقویم کشور بهعنوان روز ملی فناوری هستهای نامگذاری شده است با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه خبر گفت: پرتودهی گام اساسی برای ما است، چون متناسب با شعار سال است که مقام معظم رهبری تعیین فرمودند که هم مشارکت مردم را دارد و هم در تولید تاثیرگذاری قابل ملاحظهای دارد و هم در بخش ارقام و نهادهها، بذرهایی که از لحاظ پرتودهی به قابلیت بازدهی منتهی میشود.
وی اظهار کرد: نیاز مهم ما این بود که سامانه پرتودهی را گسترش دهیم و باید در بستر بخش خصوصی گسترش یابد. طبق سند برنامه جامع که ما ۱۲ قطب را پیشبینی کرده بودیم باید در بستر بخش خصوصی، تشکلها و بنگاهها گسترش پیدا کند. در سال ۱۴۰۱ که کار را شروع کردیم هیچ سامانهای نداشتیم و هیچ محصولی نداشتیم که بتوانیم آن را آغاز کنیم لذا این ریسک حداکثری را به عهده گرفتیم و هزینه کردیم تا بخش خصوصی در بخش فاقد ریسک سرمایهگذاری کند و بازده مناسب داشته باشد آن را به عهده بگیرد که الان در این فاز قرار گرفتیم الان با یک شرکت دانش بنیان کار شده و هر ماه حداقل یک یا دو مرکز را راهاندازی میکنیم که هم مستقل و هم با مشارکت بخش خصوصی خواهد بود تا این عملیات انجام شود.
رئیس سازمان انرژی اتمی افزود: در مقیاس بزرگ در سال اول نمیتوانیم همه آن را انجام دهیم و مهم این است که این امر وارد کسب و کار و زندگی مردم شود، چون بالاخره ۱۳۰ میلیون تن محصول است و وقتی میگویند ۳۰ درصدش ضایعات است در گام اول جلوی ضایعات گرفته میشود و گام دوم هم آفتزدایی میکند و باقی مانده به جان مردم منتقل نمیشود و برای بخش سلامت جامعه کارساز است.
اسلامی بیان کرد: اولویتهای وزارت جهاد را گرفتیم و در دو استان سالنهایش را در اختیار ما گذاشته و الان داریم تجهیزات را نصب میکنیم که هم مشارکت مردم را در پی خواهد داشت و هم صرفهجویی و هم بهرهوری و هم تخصص در فنون کشاورزی دارد که کشاورزی را دگرگون میکند.
رئیس سازمان انرژی اتمی افزود: برای مهم بود که ماده رادیواکتیو باید وجود داشته باشد و ما اکتیویته آن را انجام دادیم و حجم پرتودهی دو برابر سال قبل بود. سیب زمینی یک معضل برای کشاورز است و برای صادرات هم با مشکل مواجه میشود و اولویت وزارت جهاد سیب زمینی است و سامانه را با آن تطبیق دادیم.
وی ادامه داد: الان سه تا پست تاسیس شده و ۹ تای دیگر در دست کار است که هم با اشعه گاما و هم با اشعه ماکروویو است. یکی از دستاوردهای ما ۱۴۰۲ ما سامانه اشعه ماکروویو است.
رئیس سازمان انرژی اتمی اظهار کرد: رادیودارو با نرخ رشد سرطان و تلفات آن یکی از شیوههای موثر برای درمان است که در سالیان گذشته مورد توجه جامعه پزشکی قرار گرفته است. امروز خوشحالیم که همپای کشورهای دیگر که در این زمینه پیشرو هستند هستیم و در برخی موارد اول هستیم. آلفازا فاز بالینی را تمام کرده و برای اولین بار از اشعه آلفا استفاده شده است.
اسلامی گفت: ما در فاز تحقیقات نیستیم بلکه در فاز بالینی هستیم و این یک دستاورد در سال ۱۴۰۲ بود و روی فاز بالینی نتایج خوبی گرفته شده است.
وی ادامه داد: صنعت لیزر کلا آمریکایی بود و پشتیبانی نمیشد و جوش لیزری را جایگزین لیزر گازی کردیم. امروز ابزار دقیق هستهای را به دلیل جریانهایی که دارند و ملاحظات ایمنی که دارند سطوح و چگالی آن باید کنترل شود، چون با سیستمهای هستهای اندازهگیری میشود.
رئیس سازمان انرژی اتمی اظهار کرد: در سه سال گذشته محصولات ایرانی تولید شده و بیش از ۱۵۰ مجتمع صنعتی ما از این محصولات استفاده میکند. در صنعت نفت مثل سنجش چاههای نفت تا فرآوری و پالایشگاه از ابزار هستهای استفاده میشود همچنین صنایع سلولزی و سیمان هم از صنعت هستهای استفاده میکنند.
اسلامی گفت: وقتی وارد فاز چرخه فناوری میشوید یک ایده را به محصول تبدیل میکنید. برای خدمت به صنایع گوناگون نباید با مفروضات خود آن را انطباق بدهیم و باید خواسته آنها مشتریفرمان باشد. در بخش مهندسی و صنعتی در قالب یک کار مشترک اینها را تنظیم کرده است. با همه مدیران عامل پتروشیمیها دیدار داشتیم تا انرژی اتمی برای این صنایع پشتیبان و گرهگشا باشد و الان بهطور فعال آن را گسترش میدهیم و در سال جاری هم این امر ادامه خواهد داشت.
وی اظهار کرد: نکتهای که برای ما در توسعه فناوری هستهای در زندگی مردم مهم بود بحث پلاسما بود. چون فقط با مقاله مواجه بودیم و روشی که در خدمت قرار بگیرد، نبود. سال گذشته کلینیک زخم را راهاندازی کردیم که یکی در ورامین و یکی در کرج و در بیمارستان ساسان هم امروز افتتاح شد و آمادهایم در پنجاهمین سالگرد سازمان پنجاه کلینیک زخم را افتتاح کنیم تا دیابتیهایی که زخم مزمن دارند و به قطع عضو میرسد و یا با آن به جانبازان خدمت کنیم.
اسلامی تصریح کرد: از پلاسماتراپی در بیمارستان تجریش برای درمان سرطان استفاده شده است. بحث شیرآبههای شهری با پلاسما تصفیه میشود و الان درحال مذاکره برای اجرایی شدن آن هستیم؛ در بحث پسآب هم بهدنبال استفاده از پلاسما هستیم. پلاسما در دانش تحقیقات اولیه بود و الان به صورت دانش بنیان وارد عرصه شده و دستاوردهای ارزشمندی دارد همچنین برای پسته هم از پلاسما برای کشتن آفت پسته استفاده خواهیم کرد.
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: در سال ۱۴۰۲ نیروگاه اتمی بوشهر براساس ارزیابی وانو که انجمن بینالمللی نیروگاههای هستهای است نیروگاه بوشهر از لحاظ بازدهی و الزامات ایمنی در صدر جدول است و با تولید برق ۷/۴ میلیارد کیلووات ساعت به مقام اول رسید البته سالها در ردیفهای هجدهم و نوزدهم بود و سال گذشته در تولید برق در رتبه اول قرار گرفت. سازمان ملی بهرهوری، شرکتهای سازمان انرژی اتمی را در صدر جدول بهرهوری قرار داد و ما امیدواریم این روند ادامه داشته باشد.