چشمِ نمایشگاه کتاب در ششمین روز از سیوپنجمین دوره از نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران به حضور مقام معظم رهبری روشن شد و تا اواخر شب فیلم گفتوگوی ایشان با ناشران، هدیه دادن تسبیح و انگشتر به نویسندگان، آشنایی و مطالعه کتابهایی که تازه به بازار عرضه شدند و حتی تذکر بابت کم عرضه شدن کتابهای روانشناسی با رویکرد اسلامی، تقدیم هدیه جوان فلسطینی به حضرت آقا و … در رسانهها منعکس و از سوژههای به ثبت رسیده نمایشگاه کتاب بود.
رهبر انقلاب در بازدید سه ساعته از نمایشگاه کتاب تهران از بیش از ۲۰ غرفه بازدید کردند. این بازدید از ساعت ۸:۳۰ دقیقه صبح آغاز و تا ۱۱:۳۵ دقیقه به طول انجامید و غرفههای روایت فتح، قدیانی، کتاب پارسه، خط مقدم، میز کتابهای یمن، میز جایزه جهانی فلسطین، شهید کاظمی، روزنامه ایران، آیین فطرت، دانشگاه جامع امام حسین (ع)، کتاب هرمس، راهیار، میز نشر افق، میز محراب قلم، نشر سخن، امیرکبیر، سوره مهر، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، موسسه اطلاعات، بوستان کتاب، نگاه، نسیما، هزاره ققنوس، موسسه بنیاد حکمت اسلامی صدرا، شهرستان ادب و … از غرفههای مورد بازدید ایشان بودند.
در حین بازدید حضرت آقا، کتابهای «صبح واقعه»، «مبارزه به روایت شهید اسدالله لاجوردی»، «دفتر یادداشتهای داستایفسکی: شیاطین»، «فیزیک»، «خرد رنج آموخته» و «تلآویو سقوط کرد» از کتابهای معرفی شده به ایشان بود.
حضرت آیتالله خامنهای در مصاحبه با خبرگزاری صداوسیما ترویج کتاب و کتابخوانی را از اهداف حضور خود دانستند و بر کمک بیشتر مسئولان به دستاندرکاران حوزه تولید و نشر تاکید کردند. ایشان افزایش آثار جدید ناشران، فروش خوب غرفهها، بهبود شمارگان کتاب و تجدید چاپ کتابها را از نکات قابل توجه این دوره از نمایشگاه کتاب دانستند و توصیه کردند باید تعداد کتابهای خواندنی افزایش یابد.
رهبر انقلاب به نهادهایی که با رده سنی نوجوان و جوان سروکار دارند توصیه کردند که آموزش و پرورش و دانشگاهها باید زمینه کتابخوانی را برای نوجوان و جوان فراهم کنند و کتابهای خوبی در اختیارشان بگذارند.
حضرت آقا فرمودند: از فضای مجازی برای ترویج کتابخوانی استفاده شود. کسانی که در فضای مجازی فعال هستند، یکی از وظایف خود را ترویج کتابخوانی قرار دهند و افراد را به کتابخوانی را وادار و کتابهای خوب را معرفی کنند.
ایشان با بیان اینکه ما محتاج کتاب هستیم، همه آحاد و طبقات مختلف سنی و علمی را به کتابخوانی دعوت کردند و فرمودند: هیچ چیز جای کتاب را نمیگیرد و باید کتابخوانی ترویج شود.
محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در برنامه «جهانآرا» شبکه افق گوشهای از بازدید سه ساعته رهبر انقلاب از نمایشگاه کتاب را تشریح کرد و گفت: سال گذشته یکی از دوستان از رهبری که در حین بازدید از نمایشگاه کتاب بودند، پرسید که چه حسی دارید، وقتی در نمایشگاه کتاب هستید؟ حضرت آقا فرمودند که اینجا خانه من است و شاد میشوم.
اسماعیلی ادامه داد: از آنجایی که رهبر انقلاب یک مرجع تقلید، فقیه، مفسر و قرآنپژوه عالی مقام است، بنظرم ایشان جزو معدود شخصیتهای فرهنگی است که بدون اغراق صدها رمان از نویسندگان بزرگ کشورها را خواندند. از ویژگی بارز رهبری اهل مطالعه بودن است و ایشان نویسنده توانمندی هستند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به عکسی که از رهبری و ایشان در حاشیه نمایشگاه کتاب تهران منتشر شده، گفت: حضرت آقا سه ساعت بازدید از نمایشگاه داشتند و در حد اینکه فقط چای بخورند، نشستند. من آنجا جسارت کردم و مخل استراحت ایشان شدم و عملکرد وزارتخانه را پیرامون خودکفایی کاغذ شرح دادم. ایشان جنس کاغذ کتابها را جویا شدند، که من گفتم جنس این کاغذها ایرانی است. حضرت آقا مجدد پرسیدند که این کتابها سنگین است.
وی افزود: در گفتگو اشاره کردم که کارخانه جدیدی را با ظرفیت تولید ۵۰ هزار تن کاغذ افتتاح میکنیم و ایشان فرمودند که نکند قرار است درختها را قطع کنید. گفتم الحمدالله این کارخانه از طریق ضایعات و نه چوب، کاغذ تولید میکند. یعنی ما از یک قطعه چوب درخت استفاده نمیکنیم.
گفتنی است نمایشگاه کتاب تهران تا پایان روز پنجم ۲۴۰ میلیارد تومان فروش داشته است. ناشران تا پایان روز پنجم در بخش حضوری نمایشگاه ۱۷۲ میلیارد تومان که ۱۱۱ میلیارد تومان آن مربوط به درگاههای رسمی و ۶۱ میلیارد تومان برای درگاههای رسمی است، فروش داشتند. در بخش مجازی ۶۸ میلیارد تومان فروش به ثبت رسیده، که ۴۷ میلیارد تومان مربوط به ناشران و ۲۱ میلیارد تومان مربوط به کتاب فروشان است. ۴۳۰ هزار نسخه در بخش فضای مجازی در قالب ۲۲۰ هزار بسته به فروش رفته است.
خبرنگار: نفیسه خلیلی